Det anslås, at ca. 155.000 personer i Danmark er syge, dvs. har fravær fra arbejdet hver dag. Heraf modtager ca. 95.000 sygedagpenge. Siden 1. januar 2004 til 2008 er sygedagpengefraværet steget med 22 pct., og det afspejler især en stigning i varigheden af sygdomsforløbene.
Overordnet handler det om, at en stigende beskæftigelse gør flere berettigede til syge-dagpenge, og at høj aktivitet på arbejdsmarkedet presser det fysiske og psykiske arbejdsmiljø. Desuden har ændringer i lovgivningen bevirket, at langt flere personer modtager sygedagpenge i længere tid. Derudover er der tegn på, at flere på arbejdsmarkedet får kronisk stress og ad den vej får et stigende og længere sygefravær.
Der kan spores en tendens til, at påvirkningerne fra det psykiske arbejdsmiljø er stigende, hvorimod påvirkningerne fra det fysiske arbejdsmiljø generelt er aftagende som følge af bl.a. nye arbejdsmetoder og teknologiske forbedringer. Der er tale om, at flere på arbejdsmarkedet udsættes for støj, krav om højt arbejdstempo, følelsesmæssige krav og krav om stor arbejdsmængde. Andelen af lønmodtagere med kronisk stress er steget over en længere årrække og har efter alt at dømme ført til et øget og længerevarende sygefravær (Stigningen i det stressrelaterede sygefravær beskrives i bl.a. Arbejdsmiljøinstituttet (2006), Videnscenter for arbejdsmiljø (2007) og Statens Institut for Folkesundhed (2008).).